Wulkan energii - charyzma - profesjonalizm.
W programie koncertu: utwory inspirowane polską
i słowiańską muzyką tradycyjną.
Porywająca interpretacja, nowoczesne aranżacje, niepowtarzalne brzmienie zespołu.
17 września, godz. 20.00
Wstęp za zaproszeniem.
Zaproszenia są do odebrania w Domu Kultury Polskiej w Wilnie, pokój 203
(...) osobowość na miarę Cesarii Evory, Omary i Lila’i Downs – tej, co śpiewała we "Fridzie" (...)
[Wojciech Ossowski, Polskie Radio, Trójka]
(...) pierwsza dama polskiego folku - jedna z najbardziej fascynujących i wyrazistych wokalistek na polskiej scenie muzycznej (...)
[Tomasz Janas, „Gazeta Wyborcza”]
(...) uwielbiam być zaskakiwany, kocham te momenty, gdy dreszcze przechodzą mi po plecach, a płyta, piosenka bądź jakakolwiek kompozycja, zaskoczą mnie do tego stopnia, że w sposób absolutny skupiają moją uwagę na dziele. Aby nie przeciągać, powiem wprost. Płyta, o której tych kilka słów, taka jest. Wymyka się kompletnie z ustalonych stylistycznych ram, przez co już intryguje. (...)
[Piotr Iwicki, „JazzForum”, "infomuzyka.pl"]
Joanna Słowińska
Jedna z najbardziej utalentowanych polskich wokalistek, charyzmatyczna pieśniarka. Miłośnikom etno i world music – znana z repertuaru inspirowanego polską i słowiańską muzyką tradycyjną.
Z autorskimi recitalami występowała w większości krajów Europy i w USA. Koncerty Joanny Słowińskiej z zespołem - prezentowane były z sukcesem na prestiżowych festiwalach world music oraz etno w Polsce (m.in.: Nowa Tradycja w Warszawie, EthnoPort - w Poznaniu, Rozstaje - w Krakowie), w USA: Nowy Jork (sala koncertowa Broadway SymphonySpace), w Chicago (Chicago Cultural Center), w Irlandii, w Szkocji(Edynburg), na Ukrainie (Lwów, Szeszory), w Niemczech (Berlin, Lipsk, Hamburg, Frankfurt a/M, Norymberga), w Mediolanie, w Bratysławie, w Wilnie, w Rydze, w Czechach (Praga/Hradczany Respect Festival, Namest n/O FolkHolidays).
W latach 2004-2007 solistka Tryptyku Świętokrzyskiego (P. Rubik / Z. Książek). Od 2001 nieprzerwanie współpracuje z Zygmuntem Koniecznym (Konieczny w teatrze Staniewskiego, Serce moje gram, Norwid – Bal, Noc listopadowa).
Laureatka wielu prestiżowych festiwali (m.in. Festiwalu Polskiego Radia Nowa Tradycja [1999, 2004, 2005], Festiwalu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu [2004], Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu [finalistka Superjedynek 2009 za studyjny, autorski album Możesz być]), laureatka Akademii Fonograficznej ZPAV (m.in. jako solistka Tryptyku Świętokrzyskiego). W plebiscycie Polskiego Radia Nowa Tradycja jej solowe płyty wyróżniono tytułem Folkowej Płyty Roku (Live in Alchemia [2005], Możesz być [2008].
Zapraszamy na stronę: www.slowinska.art.pl
Skład zespołu:
Joanna Słowińska – śpiew, skrzypce
Mikołaj Blajda – kontrabas
Paweł Odorowicz – altówka
Leszek Hefi – Wiśniowski – fl/sax
Jakub Mietła - akordeon
Jan Słowiński - altówka
Tomasz Wertz - perkusja
Organizator: Samorząd miasta Krakowa, Samorząd miasta Wilna
Partner: Dom Kultury Polskiej w Wilnie