Start Aktualności Archiwum imprez Kalendarz imprez 2011 Wystawa fotografii Ewy Kozłowskiej "Pewnego razu na wschodzie"

Wystawa fotografii Ewy Kozłowskiej "Pewnego razu na wschodzie"

Email Drukuj PDF

Fotografie zebrane pod wspólnym tytułem „Pewnego razu na Wschodzie..." przedstawiają portrety mieszkańców Europy Wschodniej. Projekt fotograficzny jest przykładem klasycznego kierunku zainspirowanego malarstwem figuratywnym oraz fotografią humanistyczną.

Wernisaż 2 grudnia, godz. 17:00

Wystawa czynna do 26 grudnia

Fotografie zebrane pod wspólnym tytułem „Pewnego razu na Wschodzie..." przedstawiają portrety mieszkańców Europy Wschodniej. Są wynikiem ostatnich kilku lat mojej pracy, spotkań z różnorodnymi ludźmi, w różnorodnych krajach. Zawierają także opowieść o Litwie, którą odwiedziłam całkiem niedawno, i która z racji tego, iż mieszkam niedaleko granicy, jest także częścią mojej rzeczywistości, chociażby właśnie poprzez bliskie sąsiedztwo. Proponowane przeze mnie fotografie są różne, jak i osoby sportretowane, niemniej połączyłam je wspólną estetyką. Każdy kraj, który sportretowałam, ma własną opowieść, lecz motywem przewodnim moich refleksji jest temat Uniwersalizmu. Uniwersalizm, który nie wyklucza jednak Indywidualizmu, gdyż, mimo, że w jakiś sposób jesteśmy tacy sami, miejsca, w których żyjemy naznaczają nas swoimi cechami. Środowisko, tak, jak i sportretowani ludzie kształtują charaktery. Czy są podobni do tych, sportretowanych w innych zakątkach świata? Czy są różni?  „Pewnego razu na Wschodzie…” to opowieść o nas samych w formie fotograficznych obrazów.
Projekt fotograficzny „Pewnego razu na Wschodzie…” jest przykładem klasycznego kierunku zainspirowanego malarstwem figuratywnym oraz fotografią humanistyczną. Jest on jednocześnie moją debatą na temat fotografii współczesnej, której przedmiotem są spojrzenie i warsztat fotograficzny. Debatę staram się bezustannie rozwijać (projekt „„Pewnego razu na Wschodzie…” został zaprezentowany m.in. na tegorocznym Salonie Jesiennym w Paryżu), refleksyjnie bawię się formą warsztatu, zadając pytania na temat związku fotografii z czasem, tego, co tworzy jej wartość w oczach kolekcjonera oraz rozwijając dyskurs fotograficzny.

Informacje o autorce:

Ewa Kozłowska - urodzona w 1972 roku, w Olecku na Mazurach. Tłumacz języka francuskiego. Członek Stowarzyszenia Tłumaczy Polskich. Laureatka wielu konkursów fotograficznych w kraju i za granicą. W latach 2005-2009 współpracowała z "Biuletynem Fotograficznym". Autorka poematów prozą. Z wykształcenia romanistka z drogą kształcenia dosyć zawiłą i twórczą: od paryskiej Sorbony i Uniwersytetu Aix-Marseille II po Uniwersytet Warszawski. Uczestniczka wielu wystaw zbiorowych, jak i autorka wielu indywidualnych. Od czasu do czasu publikuje w polskiej prasie (m.in.: "Polityka", "Za miastem", "Tygodnik Olecki", "Treuburg Post", "RAL'M", "Nowe Życie Pabianic"). W roku 2008 otrzymała Stypendium Artystyczne Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W roku 2011 otrzymała honorowy tytuł Pasjonata „Przypisanych Północy” nadany przez kapitułę Stowarzyszenia Kulturalnego „Przypisani Północy”.

Dołącz do nas!

Dołącz do nas w facebook'u!

Polecamy

Reklama
Reklama

Subskrypcja wiadomości

Wpisz swój e-mail, aby otrzymywać nasze wiadomości

Aktualne imprezy

Ogłoszenia

Popularne artykuły